Flýtileiðir:

Språkkonventionen fungerar dåligt 07.03.2007

Den nordiska språkkonventionen fungerar dåligt i praktiken. Det menar Finlands nordiske samarbetsminister, miljöminister Stefan Wallin. Språkkonventionen trädde i kraft den första mars 1987, och avtalet firade därmed sitt 20-årsjubileum på torsdagen.

Enligt konventionen ska nordbor vid behov få använda sitt eget språk vid kontakt med myndigheter i andra nordiska länder, exempelvis på arbetsförmedlingen, i sjukhus och domstolar.

-Vår nordiska språkkonvention är klar när det gäller utredning av brott, och där tror jag faktiskt att vi syndar minst. Den ställer inte lika höga krav ifråga om sjukvård. På bland annat detta område är läget bekymmersamt, sade Wallin på ett språkseminarium i Finland på torsdagen.

Förutom brister i tillämpningen av språkkonventionen finns det även utrymme för förbättringar i fråga om språkförståelsen mellan nordbor. Ett generellt fenomen som försvårar detta mål är att engelskan genomsyrar även de nordiska samhällena i allt högre grad.

-Färingarna klarar det mesta, likaså norrmännen, men ta till exempel taxichaufförerna i Reykjavik och Helsingfors, och i Köpenhamn med för den delen - här är det engelska som gäller, underströk Wallin.


Läs mer om nyheten på hemside Norden: http://www.norden.org/webb/news/news.asp?lang=1&id=6795
Til baka