Flýtileiðir:

Konsten att gråta i kör vann filmpriset 10.10.2007

- Låt oss se fler nordiska filmer i våra länder sa regissören, Peter Schønau Fog, som tillsammans med producenten Thomas Stenderup och manusförfattaren Bo hr Hansen presenterades som vinnare av Nordiska Rådets filmpris 2007.

Under en välbesökt presskonferens på det danska filminstitutet samlades på tisdagen journalister och representanter för nordisk film för att se och höra de tre vinnarna av Nordiska Rådets filmpris 2007.

Filmjuryns ordförande, Kati Sinisalo, sa att hon kunde med glädje konstatera att de filmer som tävlade om årets pris höll hög kvalitet. I denna ypperliga samling var det Konsten att gråta i kör som gjorde det starkaste intrycket med sin enhetliga stil, okonstlade stämning och oförglömliga rollfigurer. Den vägrar att förenkla eller att göra sitt komplexa tema till ett melodrama. Filmen ger dessutom en spirituell och detaljerad bild av ett samhälle i förändring. Rotad i tradition är Konsten att gråta i kör ett unikt tillskott till skaran av stora nordiska filmskapare.

Nordiska Rådets filmpris på 350 000 danska kronor (ca 47 000 Euro) överräcks vid en ceremoni i samband med Nordiska rådets årliga session i Oslo onsdagen den 31 oktober.
Til baka