Flýtileiðir:

Nordisk kvinnolitteraturhistoria på nätet 08.03.2012

http://nordicwomensliterature.net/sv

8 mars, på den internationella kvinnodagen, släpps Nordisk kvinnolitteraturhistoria ut på nätet i en digital version på svenska, danska och engelska. Det firas med en rad olika arrangemang i Göteborg, Köpenhamn, och Berlin.

Klockan 14. 000 invigs webbportalen och utställningen "Nordisk kvinnolitteraturhistoria. Arkiv Bok Webb" på Göteborgs universitetsbibliotek. Professor Lisbeth Larsson berättar om projektet och förvisar portalen tillsammans med KvinnSams bibliotekarie Berith Backlund. Gästtalarare är en av verkets portalförfattare Märta Tikkanen.

Fembandsverket Nordisk Kvinnolitteraturhistoria väckte när det utkom 1993-98 stor uppmärksamhet och entusiasm. Det var nydanande ur såväl nationellt som nordiskt och internationellt perspektiv. Idag har det blivit ett oumbärligt referensverk och användes flitigt i den akademiska undervisningen och forskningen.

Nordisk Kvinnolitteraturhistoria var resultatet av mer än ett decenniums arbete av den första generationens kvinnolitteraturforskare forskare i Sverige, Danmark, Norge, Finland, Island och Färöarna. Verket spänner över mer än tusen års kvinnolitteraturhistoria. Det innehåller 250 artiklar, berättar om 850 författare och är skrivet av ett hundratal kvinnliga akademiker. Med den trespråkiga webbportalen www.nordiskkvinnolitteratur.se och dess omfattande sökmöjligheter, många ämnestaggar och externa länkar har verket utvidgats till en närmast outtömlig internationell resurs för den som är intresserad av och/eller vill forska om den litteratur kvinnor skrivit.

Projektet är finansierats av Riksbankens Jubileumsfond och A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal. Arbetet har ägt rum på KVINFO i Köpenhamn och KvinnSam i Göteborg.

 

Til baka